bg image

podmladak 2021 intro

 

 

 

 

podmladak 2021 bio

Podmladak 2021

Nakon višegodišnje stanke, Studio za suvremeni ples 2021. godine ponovno je pokrenuo program edukacije mladih plesača, PODMLADAK 2.0 , koji se iznimno te godine, zbog epidemiološke situacije, održavao isključivo online, a bio je baziran na istraživačko-kreativnom procesu naziva DANCE SONGS – POEZIJA I KORPORALITET, čiji je cilj bio kreiranje solo cjelina koje su se u obliku plesnih video radova premijerno prikazale online na društvenim mrežama te na web stranici Studija za suvremeni ples.

Ishodište rada na kreativnom procesu proizašlo je iz trenutnih preokupacija ansambla Studija za suvremeni ples s osloncem na istraživački projekt Martine Tomić i Ivane Đule koji je SSP provodio u 2020. godini. U tom smislu, Studio za suvremeni ples djelomično je otvorio svoje procese, metode i alate plesnoj zajednici i članovima Podmlatka 2.0.
Sama ideja vodilja projekta bila je istraživanje načina na koji poetski tekst može korelirati sa zvukom, tijelom, glasom i plesnom izvedbom, i obrnuto. Kako se poezija stvara iz fizikalnosti plesačice i obrnuto? Istraživački pristup vođen je idejom stišavanja ritma. Ritam je taj koji nam nudi prostor imaginacije te pospješuje čitatelju i/ili gledatelju njegov/njezin imaginarij. U istraživačkom procesu promatrala se fizikalnost kroz slovo na papiru, natuknice dobivene iz istraživanja iz tijela izvođačica, instance koje stvaraju figuru tijela, ali mogu stvarati i poetičnu figuru. Tražili su se principi rada koji bi kroz zadatke ili aktivnosti utemeljili praksu pristupa materijalu, u ovom slučaju poezije iz pokreta, odnosno pokreta iz poezije, ne zanemarujući istovremeno poetičnost pokreta.

Ana Novković

Podmladak 2.0/ Ana Novković/ Izlazak from Studio za suvremeni ples – SSP on Vimeo.

Ana Kljujev

Podmladak 2.0/Ana Kljuljev/Visoki jablani from Studio za suvremeni ples – SSP on Vimeo.

Ivona Mezulić

Podmladak 2.0/ Ivona Mezulić from Studio za suvremeni ples – SSP on Vimeo.

Jana Božić

Podmladak 2.0/ Jana Božić/ Andante from Studio za suvremeni ples – SSP on Vimeo.

Sunčica Bandić

Podmladak 2.0/ Sunčica Bandić/ Žena koja se igra from Studio za suvremeni ples – SSP on Vimeo.