SPEKTAKL
project name

SPEKTAKL

Irma Omerzo

description
  • Client:

    Irma Omerzo

KOREOGRAFKINJA
Irma Omerzo

PLESAČICE
Ana Vnučec, Dina Ekštajn,
Martina Tomić, Ana Mrak,
Ida Jolić i Tea Maršanić

DRAMATURGINJA
Jasna Jasna Žmak

GLAZBENIK
Stanislav Kovačić

KOSTIMOGRAFKINJA
Zdravka Ivandija Kirigin

SCENOGRAF
Vanja Magić

ASISTENTICA KOREOGRAFKINJE
Dina Ekštajn

FOTOGRAFIJA I VIDEO
Jasenko Rasol

PRODUKCIJA
Studio za suvremeni ples

PRODUCENTi
Tena Bošnjaković, Ivan Mrđen

PREMIJERA
10.10.2020. Srednjoškolsko igralište Elipsa

Predstava je realizirana uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

 

O PREDSTAVI

Nova predstava Studija za suvremeni ples “SPEKTAKL”, u koreografiji Irme Omerzo, preispituje naslijeđe ovog najstarijeg hrvatskog plesnog ansambla. No, umjesto klasične hommage predstave, autorica tradiciji Studija pristupa koristeći je za postavljanje pitanja o uvjetima, značenjima i razlozima zajedništva danas, na sceni i izvan nje. Generirajući plesni vokabular iz odabranih fotografija predstava u produkciji Studija, konkretnog plesačkog iskustva izvođačica i masovnih “spektakularnih” koreografija, u ovom radu Omerzo ispituje perspektive unisonog kretanja i mogućnosti njegova dekonstruiranja tragajući za granicama, okvirima i kombinacijama zajedništva. Naslov predstave pritom je istovremeno i referenca na fascinaciju unisonim pokretom u mainstream kulturi, ali i podsjećanje na potencijal koji izvire kao posljedica njegove ustrajnosti. “SPEKTAKL” u tom smislu negira tradicionalne protokole spektakularnosti koja inzistira na uniformnosti, zamjenjujući je pritom isticanjem potencijala bivanja zajedno na načine koji afirmiraju i samostalnost u tom zajedništvu.
Jasna Jasna Žmak

O AUTORICI

Irma Omerzo, koreografkinja suvremenog plesa i certificirana instruktorica metode Feldenkrais, predavačica na Akademiji dramske umjetnosti. Plesno obrazovanje stekla je u Francuskoj na Centre Nationale de Danse Contemporaine – Angers. U Francuskoj je radila od 1991. do 2005. godine s Andyjem Degroatom, dok je s Philippeom Decoufleom u kompaniji DCA bila aktivna deset godina kao plesačica i asistentica koreografa, te s koreografom i redateljem Françoisom Verretom. Dodatno se obrazovala za certificiranu instruktoricu metode Feldenkrais u Parizu, pri Accord Mobile uz vodstvo Myriam Pfeffer, asistentice Moshe Feldenkraisa, izumitelja metode. U Zagrebu 2001. osniva umjetničku organizaciju MARMOT. Autorica je međunarodno prepoznatih cjelovečernjih plesnih predstava Mi-Nous, Meni ti to nije baš, Euro vizija, Kratki program br. 1, Foto-plession, Treći kratki program – Tri solistice, Odijelo ne čini čovjeka, Vizita, Ništa, Tehnika, Meteo, Do kosti, U hodu, Razlikovanja, te nekoliko plesnih filmova: Plesati sa…, Tri solistice, U našem gradu. Potpisuje i kraće plesne instalacije za nekazališne prostore, performanse, sociološka istraživanja vezana uz ples, programaciju plesnih filmova, te suradnje s likovnim umjetnicima i performerima. Kao suradnica za pokret na brojnim dramskim projektima do sada je višestruko nagrađivana. Dobitnica je strukovne nagrade Udruge plesnih umjetnika Hrvatske 2011. za koreografski i pedagoški rad, za zalaganje s ciljem poboljšanja statusa suvremenog plesa i plesača, a povodom desetogodišnjice djelovanja umjetničke organizacije MARMOT. Od 2013. nastavnica je na Odsjeku plesa pri Akademiji dramske umjetnosti, gdje drži redovitu nastavu kolegija koreografije, Feldenkraisa te izvedbenih radionica.

 

SPECTACLE   ✧   Irma Omerzo   ✧   photo© : Jasenko Rasol

SPECTACLE   ✧   Irma Omerzo   ✧   photo© : Jasenko Rasol

SPECTACLE   ✧   Irma Omerzo   ✧   photo© : Jasenko Rasol